Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Έκθεση παλιών αντικειμένων από τη Δ1΄

Οι μαθητές του Δ1΄ του σχολείου μας διοργάνωσαν, με την κυρία τους την κ. Έλλη Ελευθεριάδου, μια έκθεση με παλιά αντικείμενα (μαγειρικά σκεύη, ρούχα, μουσικά όργανα κ.ά.). Θα σας παρουσιάσουμε κάποια από τα αντικείμενα αυτά. 






Τα παλιά χρόνια δεν είχαν ντουλάπες. Χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικούς χώρους τα σεντούκια. Εκεί έβαζαν ρούχα, κοσμήματα και άλλα πράγματα. 


Στον χειρόμυλο της παραπάνω εικόνας έριχναν κόκκους καφέ, το γυρνούσαν με το χέρι και άλεθαν το καφέ. Ο αλεσμένος μαζεύονταν στο κάτω μέρος του χειρόμυλου από όπου τον έπαιρναν.


Στους επισκέπτες κερνούσαν γλυκό του κουταλιού. Τα σερβίριζαν πάνω σε ένα δίσκο.



Παλιό αναγνωστικό του Δημοτικού. 

Παλιά ραπτομηχανή. Για να δουλέψει γυρνούσαν το στρόγγυλο μοχλό που βρίσκεται στα δεξιά.








Χειροποίητο με δύο ¨Κ¨ που σημαίνουν Καλημέρα-Καλησπέρα.



Ανέμη που χρησίμευε στο τύλιγμα και στο ξετύλιγμα νημάτων.




Στην εικόνα φαίνεται ένα ζυμοτύρι. Σε αυτό ζύμωναν οι νοικοκυρές ψωμί.  Αφού το ζύμωναν το έβαζαν στην πινακωτή (ξύλινη κατασκευή) που βλέπετε στην κάτω εικόνα. Η πινακωτή αποτελούνταν από θήκες. Σε κάθε θήκη έβαζαν ζυμάρι και το άφηναν να φουσκώσει. Έπειτα έψηναν το ψωμί σε φούρνο που βρισκόταν εκτός σπιτιού. 



Το σίδερο που βλέπετε λειτουργούσε χωρίς ρεύμα. Άναβαν φωτιά, έπαιρνα τα κάρβουνα και τα έβαζαν στο κάτω μέρος του σίδερου. Όταν η βάση ζεσταινόταν σιδέρωναν. 


Παλιά δεν υπήρχαν μίξερ. Όταν οι νοικοκυρές ήθελαν να λιώσουν κάτι χρησιμοποιούσαν το γουδί. Έριχναν μέσα το κρεμμύδι ή το σκόρδο και το πατούσαν ως που να λιώσει. 


Στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας βλέπετε ένα παλιό τρίφτη. Οι άνθρωποι τον έφτιαχναν μόνοι τους. Έπαιρναν ένα κομμάτι λαμαρίνας του έκαναν τρύπες και στο τέλος το λύγιζαν.





Στάμνες όπου αποθήκευαν νερό και ζυγαριά. Στη μια πλευρά έβαζαν ένα βαρίδιο του ενός κιλού και στην άλλη αυτό που ήθελαν να ζυγίσουν. 


Στην έκθεση υπήρχαν και φωτογραφίες. Έδειχναν επαγγέλματα που είχαν οι άνθρωποι (γεωργός, σαμαράς, πεταλωτής κ.ά.) και πώς δούλευαν. 


Σε άλλες φωτογραφίες φαίνονταν πώς ήταν τα σπίτια παλιά και οι εσωτερικοί τους χώροι. Τα σπίτια των απλών ανθρώπων δεν είχαν μπαλκόνι. Αυτό γινόταν γιατί ήταν φτιαγμένα από λάσπη, ξύλο και πέτρα. Δεν χρησιμοποιούσαν σίδερα για να μπορούν να δέσουν ένα μπαλκόνι. 


Τέλος υπήρχαν και φωτογραφίες που έδειχναν μουσική όργανα. 


Πήραμε και μια μικρή συνέντευξη από την κ. Έλλη σχετικά με την έκθεση.
  • Πώς σας ήρθε η ιδέα να κάνετε αυτήν την έκθεση;

Βασιζόμενοι στο μάθημα της Μελέτης. Μιλήσαμε για παράδοση και για τον τόπο μας, για να τον γνωρίσουμε.

  • Τα αντικείμενα ποιος τα έφερε; Εσείς, οι μαθητές ή και οι δύο; Πού τα βρήκατε;

Τα έφεραν και οι μαθητές και η δασκάλα. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους γονείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης. Υπήρχε ένα πρόβλημα να τα βρούμε αλλά ψάξαμε και βρήκαμε πολλά. Τα βρήκαμε από γνωστούς, συγγενείς, φίλους και το κάθε παιδί από το χωριό του. Έφεραν όλα τα παιδιά έναν παλιό αντικείμενο από τις γιαγιάδες και τους παππούδες. 



  • Θα μπορούν να δουν την έκθεση και οι άλλες τάξεις;

Φυσικά θα μπορούν να έρχονται. Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα και θα σας καλέσουμε για να κατεβείτε στην τάξη μας. Θα σας ξεναγήσουν οι μαθητές της τάξης μας. Θα σας εξηγήσουν τα αντικείμενα και θα σας κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν. 

  • Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση;

Η έκθεση θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα τελειώσει την Πέμπτη. 

  • Πόσο παλιά είναι κάποια αντικείμενα; 

Αρκετά παλιά. Τα θυμάμαι από τότε που ήμουνα ακόμη μικρή.

  • Σε μια φωτογραφία που κρεμάσατε φαίνεται ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Ένας παππούς και μια γιαγιά...

Δεν είναι παππούδες απλά δίνουν αυτήν την εντύπωση. Στη φωτογραφία είναι μικρότερη από 30 ετών. Όμως οι πολλές κακουχίες, οι πολλές δουλειές τους κάνουν να φαίνονται μεγάλοι. 



Ελισάβετ Π. (Στ3΄), Παναγιώτης Αρ. (Ε1΄)

2 σχόλια:

Κενάνογλου Λεμονιά είπε...

Σας αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια κυρία Έλλη
και αγαπητοί/ές μας μαθητές/τριες της Δ1 τάξης. Μας ταξιδέψατε και μας θυμίσατε παιδικές,πολύτιμες, γλυκιές,μοναδικές κι αλησμόνητες στιγμές που μας
γεμίζουν νοσταλγία,χαρά καιευτυχία. Σας ευχαριστούμε πολύ για την καταπληκτική λαογραφική γωνιά που ετοιμάσετε και σας ευχόμαστε να είναι μια καλή αρχή για νέες εμπνεύσεις και δημιουργίες.

Η Διευθύντρια
Κενάνογλου Λεμονιά

antonzapunidis είπε...

Καλό

Δημοσίευση σχολίου