Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Χαρταετός (ιστορία του χαρταετού)

Ένα έθιμο στη χώρα μας είναι την Καθαρά Δευτέρα να πετάμε χαρταετό. Ο χαρταετός εμφανίστηκε πριν από 3.000 χρόνια στην Άπω Ανατολή (ανατολική Ασία). Ο χαρταετός χρησιμοποιείται ως παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους όμως έχει χρησιμοποιηθεί και από επιστήμονες ως όργανο. Σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι πετάνε χαρταετό και διοργανώνουν διαγωνισμούς με χαρταετούς.
Οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίστηκαν στην Κίνα το 1.000 π.Χ. Ήταν φτιαγμένοι απο καλάμια bambou και μετάξι. Από την Κίνα ο χαρταετός διαδόθηκε σε όλη την Ασία, στην Ευρώπη και σε όλες τις άλλες ηπείρους.Διάφορα ενδιαφέροντα σχετικά με τους χαρταετούς...

 • Από απεικονίσεις αγγείων μαθαίνουμε ότι οι χαρταετοί υπήρχαν στην Ελλάδα ήδη από τον 4ο αιώνα π.X. και φτιάχνονταν από πανί. Ελληνικό αγγείο δείχνει κόρη που είναι έτοιμη να πετάξει  λευκή σαΐτα (χαρταετό) δεμένη με νήμα.
 • Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αρχύτας (440-360 π.Χ.) χρησιμοποίησε το χαρταετό στα πειράματα που έκανε για να κατασκευάσει μια μηχανή που πετάει.
 • Στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία πίστευαν παλιά ότι οι χαρταετοί έδιωχναν τα κακά πνεύματα.
 • Ένας Ιάπωνας στρατηγός ύψωσε ένα χαρταετό με κουδούνια πάνω από το στρατόπεδο των εχθρών του. Οι εχθροί νόμιζαν ότι τους επιτέθηκαν τα κακά πνεύματα και έφυγαν.
 • Ένας αυτοκράτορας της Κίνας έκανε πειράματα με χαρταετούς που έφτιαχνε από μπαμπού. Για επιβάτες χρησιμοποιούσε κρατούμενους. Εάν αυτοί επιζούσαν τους άφηνε ελεύθερους. • Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίστηκε το 1400 μ.Χ.
 • Στην Αμερική ο επιστήμονας Benjamin Frankin έκανε πειράματα στον ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας χαρταετούς. Από το 18ο αιώνα άρχισαν οι επιστήμονες να χρησιμοποιούν χαρταετούς κουτιά για να στέλνουν στον αέρα μετεωρολογικά όργανα για να μετρήσουν την ταχύτητα του ανέμου, την θερμοκρασίας κ.ά.


 • Τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα έφτιαχναν τους χαρταετούς έτσι ώστε να σηκώνουν στρατιώτες για να παρατηρούν τον εχθρό. 

 • Στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη χαρταετών. Χωρίζονται ανάλογα με το υλικό από το οποίο έχουν φτιαχτεί και από την περιοχή που φτιάχνονται.
 • Στην Κίνα υπήρχε ''Η Ημέρα των αετών'' τον Σεπτέμβριο. Στη γιορτή αυτοί γίνονταν διαγωνισμοί για τον πιο όμορφο χαρταετό. Παρόμοιες γιαρτές για τον χαρταέτο υπάρχουν στην Ινδία και την Ιαπωνία. 
 • Σε παλιά αναγνωστικά του Δημοτικού υπήρχε μάθημα με το χαρταετό.Ονομασίες χαρταετών
Θράκη = πετάκι
Επτάνησα = φύσουνα
Εξάγωνοι χαρταετοί = σμυρνάκια
Γερμανία = Drachen (δράκος)
Αγγλία = kite
Ιαπωνία = taco (χταπόδι)
Μεξικό = papalote (πεταλούδα)
Γαλλία = cerf-volant
Ρωσία воздушный змей
Αλβανία = qift

Μαρίνα Κρ., Μελίνα Ατ., Αλέξανδρος Απ. (Ε1΄)

1 σχόλια:

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Πολύ καλό και ενδιαφέρον!

Δημοσίευση σχολίου