Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Καράτε


Το καράτε ξεκίνησε από την Κίνα και λεγόταν ''Τε" δηλαδή χέρι. Αργότερα οι Ιάπωνες το εξέλιξαν και το ονόμασαν Καράτε. Τα ιδεογράμματα* Κα -ρά -τε σημαίνουν "άδειο χέρι". Υπάρχουν 5 είδη Καράτε. Σε αυτό που εξασκούμαι είναι το Shotokan. Είναι το πιο δημοφιλές στυλ καράτε.


Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από πέντε χρονών. Η εξάσκηση στο καράτε, εκτός από την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης προσφέρει:
1) Βελτίωση - συγκέντρωση της προσοχής.
2) Πειθαρχία ( σωματική και πνευματική).
3) Εξάσκηση του θάρρους, καταπολέμηση της δειλίας και του φόβου.
4) Αυτοπεποίθηση.
5) Ευγενή άμιλλα* - σεβασμό προς τον αθλητή.
6) Νευρομυική συνέργεια, ρυθμό. Η εξάσκηση των νέων παιδιών στο Καράτε τονώνει την ΑΥΤΟΠΕΠΕΙΘΗΣΗ βοηθώντας τα ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ και αυξάνει την ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ  ΔΥΝΑΜΗ - ΑΝΤΟΧΗ - ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ.



Η Δ.Ο.Ε* έχει αναγνωρίσει το Καράτε ως άθλημα το 1985. Οι αγώνες Καράτε είναι αγώνες αντανακλαστικών που απαιτούν εξαίρετο χρονισμό, ταχύτητα, τεχνική, στρατηγική, αθλητικό πνεύμα και έλεγχο. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετοί αγώνες. Μια φορά το χρόνο γίνονται οι Πανελλήνιοι Αγώνες* και  το πρωτάθλημα έγχρωμων ζωνών. 



Γίνονται όμως και πολλά τουρνουά μεταξύ περιφερειών και συλλόγων. Εγώ έχω συμμετάσχει σε πρωταθλήματα έγχρωμων ζωνών και μερικά τουρνουά. Έχω κερδίσει 4 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο. Ο αδερφός μου ο Δημήτρης που ασχολείται και αυτός με το Καράτε, το 2011 είχε βγει 4ος στο Πανελήνιο Πρωτάθλημα, που είχε γίνει στη Βέροια.
Με αυτά που σας γράφω σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Να ξεκινήσετε Καράτε.

*ιδεόγραμμα: έναν γραπτό σήμα που εκφράζει μια ιδέα. Μπορεί να είναι ένα σημείο ή ένα σχέδιο που να μοιάζει με γράμμα. Σύγχρονα ιδεογράμματα θεωρούνται τα σήματα της τροχαίας.
* άμιλλα: συναγωνισμός για το ποιος θα βγει πρώτος μεταξύ συναθλητών και όχι ανταγωνιστών
*Δ.Ο.Ε.: Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
*πανελλήνιος: ο,τιδήποτε αναφέρεται σε όλους τους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα
*Πανελλήνιοι Αγώνες: αγώνες στους οποίους παίρνουν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα

Κωνσταντίνος Κ. (Ε1')

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου