Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη με τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που επισκέφτηκαν τις τάξεις Ε΄ και Στ΄

Παρακολουθήσαμε στην τάξη μας την παράσταση ¨Το αυγό της κότας¨ από το ΚΘΒΕ. Δε χάσαμε την ευκαιρία και πήραμε από τους ηθοποιούς μια συνέντευξη.
  • Μπορείτε να μας συστηθείτε; Πώς λέγεστε;
Είμαστε η Στέλλα Σμουλιώτη, η Σαρόγλου Δέσποινα και ο Άγγελος Καρανικόλας.
  • Συνήθως πηγαίνουμε εμείς, τα σχολεία, σε ένα θέατρο για να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση. Αυτή τη φορά έγινε το αντίθετο. Ήρθατε εσείς σε εμάς. Πώς έγινε αυτό;
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εδώ και αρκετά χρόνια φτιάχνει ειδικά προγράμματα για τα σχολεία. Για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμη και για τα νοσοκομεία. Δεν είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα αλλά υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φέτος ήρθαμε και στο δικό σας σχολείο με σκοπό να γνωρίσετε άμεσα το θέατρο, για να είσαστε καλύτεροι θεατές έξω στη ζωή.


  • Πριν πόσο καιρό ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν 11 χρόνια. Ξεκινάει τον Οκτώβρη και κάθε χρόνο γίνεται έναν καινούργιο πρόγραμμα.
  • Ποιες οι εντυπώσεις σας από τα σχολεία που επισκεφτήκατε; Πώς σας δέχονται οι μαθητές;
Οι εντυπώσεις μας είναι πάρα πολύ καλές. Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη από τη θεατρική εμπειρία και από τη συζήτηση που κάνουμε στο τέλος. Όμως φαίνεται ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη θεατρική παιδεία. Το σύστημα είναι λίγο, τα παιδιά θέλουν αλλά δεν υπάρχει αρκετή μέριμνα για να μάθουν το θέατρο από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Πως ονομάζεται το θέατρο που παρουσιάσατε στις τάξεις; Ποιος είναι ο συγγραφέας του;
Το έργο που παρουσιάζουμε είναι ¨Το αυγό της κότας¨ του Γιώργου Ιωάννου.
  • Μπορεί το θέατρο να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων; Τι έχουν να κερδίσουν τα παιδιά από αυτό;
Ο σκοπός του θεάτρου είναι να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων. Αν το θέατρο δεν επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων έχει αποτύχει. Το θέατρο γεννήθηκε για να διδάσκει, είναι διδακτικό.


  • Στο σχολείο μας υπάρχει το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία;
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις τάξεις, από την Α΄ Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου. Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα θεατρικής αγωγής.
  • Από τι ηλικία αρχίσατε το θέατρο; Σας άρεσε από παιδιά;
Από πολύ μικρά παιδιά μας άρεσε το θέατρο, παίζαμε στη γειτονιά και κουκλοθέατρο και έτσι σιγά σιγά φτάσαμε στη δραματική σχολή. Έτσι ξεκίνησε για όλους μας περίπου.

  • Έχετε κάποιο ''αγαπημένο'' θεατρικό έργο ή θεατρικό συγγραφέα που σας αρέσει να παίξετε;
- Το ¨Καλιγούλα¨ του Καμύ. 
- Ό,τι έργο και να μας προκύψει, σε όποια συνεργασία κι αν βρεθούμε, η ευχή μου πάντα είναι ο ρόλος να είναι κατάλληλος σε σχέση με την ομάδα ηθοποιών που θα υπάρχει.

  • Ποια πιστεύεται η βασική διαφορά μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου; Ποια τα πλεονεκτήματα κατά την άποψη σας του θεάτρου;

Η ζωντάνια, η ζωντάνια το ένα είναι μπροστά σου και το άλλο το βλέπεις αφού έχει γίνει. Η διαφορά του χρόνου. Είναι σαν την ένεση, είναι εξ επαφής και αμέσως γίνεται για την υγεία στον οργανισμό ενώ το αντιβιοτικό χρειάζεται 24 ώρες έως 48 ώρες για να δράσει. 
Έχουν ισότητα ο θεατής με τον ηθοποιό. Ο θεατής επικοινωνεί με τον ηθοποιό. Όσο καλύτερο το κοινό τόσο καλύτερα ο ηθοποιός θα το δώσει πίσω. 
Και επίσης δεν είναι ποτέ ίδιο το θέατρο με τον κινηματογράφο. Τώρα θα παίξουμε μια απογευματινή παράσταση, μετά τη βραδινή που είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη και ας είναι το ίδιο έργο, γιατί είναι διαφορετικό το κοινό και διαφορετικός ο οργανισμός των ηθοποιών.


- Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.
- Εμείς ευχαριστούμε. 

Χρύσα Χ. (Στ3΄), Παναγιώτης Αρ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου