Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Απειλούμενα ζώα

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά απειλούμενα ζώα. Μερικά από αυτά είναι:

Η χελώνα καρέτα καρέτα στην Ζάκυνθο. Οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται από τους ψαράδες, τα σκουπίδια που πετάνε οι άνθρωποι στη θάλασσα και από την καταστροφή των περιοχών όπου αναπαράγονται.



Η φώκια μονάχους μονάχους είναι από τα θηλαστικά που απειλούνται με εξαφάνιση περισσότερο από άλλα. Οι μισές από τις φώκιες μονάχους μονάχους που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο ζουν στην Ελλάδα. 



Tο κόκκινο ελάφι ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παλιότερα υπήρχαν πολλά στην πατρίδα μας, όμως σταδιακά άρχισαν να λιγοστεύουν.



Η καφέ αρκούδα. Στην Ελλάδα ζουν σήμερα περίπου 150 καφέ αρκούδες. Άλλες στην οροσειρά της Πίνδου και άλλες στην οροσειρά της Ροδόπης.



Το τσακάλι ήταν πολύ διαδεδομένο ζώο στην Ελλάδα. Σήμερα όμως ανήκει στα απειλούμενα είδη και υπολογίζονται στα 1.500 περίπου.



Το δελφίνι. Στη χώρα μας υπάρχουν εννέα είδη δελφινιών. Απειλούνται από τη ρύπανση της θάλασσας, από τα δίχτυα των ψαράδων, από την υπεραλίευση (οι αλιείς ψαρεύουν πάρα πολλά ψάρια και έτσι δε μένει τροφή για τα δελφίνια).



Ο μαυρόγυπας που παλαιότερα ζούσε στην Κρήτη και στην ηπειρωτική Ελλάδα σε μεγάλους αριθμούς. Σήμερα όμως έχει περιοριστεί στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στο νομό Έβρου.



Παναγιώτης Αρ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου