Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ακρωτήρι Θήρας - Τοιχογραφία ¨Οι Πυγμάχοι¨


Το Ακρωτήρι είναι ένα μικρό χωριό της Σαντορίνης (Θήρα). Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. Έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον προϊστορικό οικισμό που βρέθηκε εκεί. 



Τις ανασκαφές τις ξεκίνησε το 1967 ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος (1901-1974). Στον οικισμό βρέθηκαν πολλές τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές τις τοιχογραφίες βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και άλλες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. 



Στο διαδίκτυο βρήκαμε τυχαία κάποιες εικόνες από τις τοιχογραφίες αυτές και μας άρεσαν πολύ. Μας φάνηκαν κάτι το ξεχωριστό και αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στην εφημερίδα μας κάποιες από αυτές.



Η πρώτη τοιχογραφία που θα σας παρουσιάσουμε είναι
 ¨Οι Πυγμάχοι¨.




Η τοιχογραφία αυτή βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Το ύψος της είναι 2,75 μ. και το πλάτος της 0,94 μ. 
Αυτή η τοιχογραφία είναι μία από τις ομορφότερες της Σαντορίνης. Απεικονίζει δύο μικρά παιδιά που μάλλον είναι μεταξύ 6 και 8 ετών να πυγμαχούν. Τα παιδιά φορούν μόνο περίζωμα. Το παιδί προς τα δεξιά φαίνεται να είναι μικρότερο, ενώ αυτό προς τα αριστερά φοράει Ένα περιδέραιο, περιβραχιόνιο με κυανές πολύτιμες πέτρες και περισφύριο. Επίσης φοράει ένα χρυσό σκουλαρίκι. Τα παιδιά στο δεξί τους χέρι έχουν χειρόκτια.



Τα κεφάλια τους είναι ξυρισμένα εκτός από δύο μεγάλους πλοκάμους που κρέμονται στο πίσω μέρος και δύο μικρότερους ψηλά, πάνω από το μέτωπο. Τα σώματα των παιδιών έχουν χρώμα κόκκινο. 


Γλωσσάριο
περίζωμα: κάτι που ζώνεται (τυλίγεται) στη μέση.
περιδέραιο: κόσμημα που το φοράμε στο λαιμό.
πλόκαμος: πλεξούδα, μπούκλα μαλλιών
χειρόκτια: γάντια πυγμαχίας

Δέσποινα Κ., Δήμητρα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου