Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι η Αψίδα του Γαλέριου γνωστή ως Καμάρα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, στην πάνω πλευρά της Εγνατίας οδού. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηρίσει την Καμάρα ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (μνημείο ΠΠΚ).
Χτίστηκε τα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας, το 305 μ.Χ., από το ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο που ήταν ένας από τους τετράρχες (Κωνσταντίνος, Γαλέριος, Μαξέντιος, Λικίνος).
Είναι θριαμβική αψίδα και χτίστηκε λόγω της νίκης του Γαλέριου επί των Περσών.
Το τόξο στο κέντρο έχει ελάχιστο ύψος 6,5 μ. και μέγιστο 12,5 μ. Πλάτος έχει ελάχιστο 4,85 μ. και μέγιστο 9,7 μ. Δεξιά και αριστερά από κεντρικό τόξο υπήρχαν από δύο χαμηλότερα τόξα. Σήμερα σώζονται ένα ολόκληρο από τα μικρά τόξα και ένα άλλο μισό. Το τόξα στηρίζονται πάνω σε πεσσούς (μεγάλες τετράγωνες κολώνες).
Στους πεσσούς υπάρχουν ανάγλυφα που δείχνουν τη νίκη του Γαλέριου. Υπάρχουν πολλές παραστάσεις και μορφές. Τα ανάγλυφα είναι χωρισμένα σε ομάδες (ζώνες). Κάθε ζώνη έχει διαφορετικό πλάτος από τις άλλες (ξεκινώντας από πάνω 1η = 1μ., 2η = 1,20μ., 3η = 1,19μ., 4η = 1,21 μ.).
Τα θέματα που διηγούνται τα ανάγλυφα είναι:
- Μάχη στη χώρα των Κούρδων.
- Έξοδος αιχμαλώτων από μια ασσυριακή πόλη.
- Ειρηνική υποδοχή του αυτοκράτορα σε μια εχθρική περιοχή.
- Η επιείκεια του Καίσαρα.
- Όμιλος γυναικών.
- Άφιξη του αυτοκράτορα σε μια πόλη της Ανατολής.
- Τιμή στο νικητή της Ανατολής.
- Ο Γαλέριος δέχεται πρεσβεία των Περσών.
- Βωμός με ασπίδα, νίκες.
Λόγω των χρόνων το μνημείο έχει φθαρεί. Για πρώτη φορά έγιναν εργασίες στερέωσης του το 1880. Επίσης το 1945 και το 1952. Το 1991-2001 έγιναν έργα συντήρησης, στερέωσης και καθαρισμού των αναγλύφων. Δυστυχώς όμως πάλι έγιναν φθορές από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
πεσσός = μεγάλη τετράγωνη κολόνα
Βικτώρια Κ., Αλέξης Κ. (Ε1΄)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου