Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το Δέλτα του Έβρου



Το ποτάμι του Έβρου είναι ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων και ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Ανατολικής Ευρώπης. Ονομάζεται αλλιώς και Μαρίτσα. Έχει μήκος 530 χλμ.Αποτελεί φυσικό σύνορο της χώρας μας με την Τουρκία. Μεταφέρει μεγάλες ποσότητες νερού και πολλά υλικά που καταλήγουν στις εκβολές του. Πηγάζει από τη Βουλγαρία και καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος (Θρακικό πέλαγος) όπου και σχηματίζει το Δέλτα του Έβρου.





Στο Δέλτα του Έβρου διακρίνουμε ανάλογα με το είδος βλάστησης
 7 διαφορετικούς βιότοπους
:


  • Παραποτάμια βλάστηση.
  • Θαμνώνες με αρμυρίκια*.
  • Υγρά λιβάδια με βούρλα*.
  • Υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών-υφάλμυρων* υδάτων.
  • Αλοφυτική* βλάστηση.
  • Αμμόφιλη βλάστηση.

*αρμυρίκια: φυτά που ευδοκιμούν κοντά στη θάλασσα
*βούρλο: ποώδες υδρόφιλο φυτό
*υφάλμυρο: όχι πολύ αλμυρό
*αλόφυτα: φυτά που προσαρμόζονται σε δύσκολες συνθήκες αλατότητας




Η βλάστηση του Δέλτα επηρεάζεται κυρίως από το έδαφος (σύσταση, πόσο νερό και πόσο αλάτι έχει/αλατότητα).
Με την χλωρίδα του Δέλτα ασχολήθηκε ο Δημήτριος Μπαμπαλώνας, καθηγητής Βοτανικής. Αναφέρει ότι αυτή αποτελείται από 300 είδη φυτών.




Πουλιά
Το Δέλτα του Έβρου έχει ήπιο κλίμα, για αυτό υπάρχουν σε αυτό πολλά πουλιά. Συνολικά στην Ελλάδα ζουν 492 είδη πουλιών, από τα οποία τα 304 έχουν καταγραφεί στο Δέλτα. Πολλά πουλιά έρχονται στο Δέλτα από τη Βόρεια Ευρώπη να ξεχειμωνιάσουν. Άλλα πουλιά μένουν για λίγο όταν μεταναστεύουν. Το χειμώνα μπορούμε να συναντήσουμε φοινικόπτερα, κύκνους και πάπιες. Επίσης μπορούμε να δούμε τα είδη ευρωπαϊκών κύκνων (Βουβόκυκνος, Αγριόκυκνος, Νανόκυκνος). Το χειμώνα πολλά αρπακτικά (Στικταετοί, Βασιλαετοί, Θαλασσαετοί) ζουν στο Δέλτα.



Ψάρια (ιχθυοπανίδα)
Στον ποταμό Έβρο υπάρχουν 46 είδη ψαριών. Πολλά από αυτά έχουν εμπορική αξία όπως ο κυπρίνος, το σαζάνι ή γριβάδι κ.ά.




Αμφίβια-Ερπετά
Κάποια από τα αμφίβια που ζουν στο Δέλτα είναι: ο λιμνοβάτραχος ή μπάκακας, ο σβελτοβάτραχος, ο δεντροβάτραχος, ο πρασινόβατραχος, ο χωματόφρυνος.
Ερπετά υπάρχουν 21 είδη από τα οποία άλλα ζουν στη στεριά και άλλα στο νερό. Μερικά από αυτά είναι: το νερόφιδο, η γραικοχελώνα, φίδια, σαύρες κ.ά.



Ένα από τα ερπετά του Δέλτα είναι η βαλτοχελώνα που αλλιώς ονομάζεται και στικτόλαιμη. Το καβούκι της είναι 20-30 εκ. Έχει διάφορα χρώματα από καταπράσινο και καστανό μέχρι μαύρο. Οι βαλτοχελώνες δεν έχουν όλες το ίδιο χρώμα ματιών. Οι αρσενικές έχουν κόκκινα μάτια ενώ οι θηλυκές έχουν κίτρινα. Άλλη διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών είναι το μήκος της ουράς του. Οι αρσενικές έχουν μακρύτερη ουρά από τις θηλυκές. Τρέφονται με έντομα, καρκινοειδή, μαλάκια, σκουλήκια, βατράχους και ψάρια.



Θηλαστικά
Πάνω από 40 είδη θηλαστικών ζουν στην περιοχή του Δέλτα: η βίδρα (υδρόβιο), η αγριόγατα, η αλεπού, το κουνάβι, η νυφίτσα,ο λαγόγυρος, ο ασβός, ο τυφλοπόντικας κ.ά.
Ζώα υπό εξαφάνιση είναι η αγριόγατα, οι νυχτερίδες, η βίδρα, ο λαγόγυρος, ο λύκος και ο ασβός.



Ας γνωρίσουμε τώρα λίγο το λαγόγυρο. Είναι θηλαστικό με 29 εκ. μήκος και φουντωτή ουρά. Ζει κατά ομάδες εκεί που υπάρχουν καλλιέργειες ή χαμηλό χορτάρι. Η φωλιά του βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Τρέφεται με ρίζες, σπόρους και φύλλα. Μια φορά το χρόνο γεννάει περίπου 6 μικρά.


Αγγελική Μ., Δέσποινα Κ., Ιωάννα Κ., Παναγιώτα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου