Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Οι τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης

Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη κατά τα βυζαντινά χρόνια, δέχτηκε πολλές επιθέσεις από διαφορετικούς λαούς, αλλά άντεξε στις περισσότερες. Τρεις φορές όμως δεν τα κατάφερε και αλώθηκε από τους εχθρούς.

Η πρώτη άλωση έγινε την Κυριακή 29 Ιουλίου 904 από τους Σαρακηνούς (Άραβες πειρατές). Ο στόλος των Σαρακηνών αποτελούνταν από 54 πλοία, που μετέφεραν 10.000 πειρατές. Η πολιορκία διήρκεσε 3 ημέρες. Αφού μπήκαν στη Θεσσαλονίκη έμειναν 10 ημέρες, λεηλατώντας την. Απείλησαν ότι θα κάψουν την πόλη και τότε βυζαντινοί αξιωματούχοι τους έδωσαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, για να σωθεί η πόλη. Φεύγοντας πήραν μαζί τους 20.000 αιχμαλώτους, τους οποίους πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα της Συρίας.



Για δεύτερη φορά η Θεσσαλονίκη αλώθηκε στις 24 Αυγούστου του 1885 από τους Νορμανδούς. Ο στόλος των Νορμανδών μετέφερε 80.000 στρατιώτες. Η Θεσσαλονίκη πολιορκήθηκε από ξηρά και θάλασσα για 9 ημέρες. Όταν κατέλαβαν την πόλη οι Νορμανδοί σκότωσαν 7.000 κατοίκους της. Οι Νορμανδοί έμειναν στην πόλη μέχρι το Νοέμβριο του 1185. Τότε τους έδιωξε ο βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Βρανάς, ο οποίος τους νίκησε σε δύο μάχες στις Σέρρες.


Η τελευταία άλωση της Θεσσαλονίκης έγινε το 1430 από τους Τούρκους. Η πολιορκία της πόλης άρχισε το 1422 με το ναυτικό της αποκλεισμό από τον τουρκικό στόλο. Επειδή οι Βυζαντινοί δεν μπορούσαν να την υπερασπιστούν την πούλησαν στους Βενετούς το 1423. Στις 29 Μαρτίου 1430 οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Οι Βενετοί διέφυγαν με τα πλοία τους.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Θεσσαλονίκη έπεφτε στα χέρια των Τούρκων. Για πρώτη φορά οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την πόλη το 1387. Μετά από 4 χρόνια πολιορκίας οι Βυζαντινοί την παρέδωσαν στους Τούρκους. Κατάφεραν όμως να την ξαναπάρουν από τους Τούρκους το 1403.


Αλέξανδρος Απ., Παναγιώτης Αρ./ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου