Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης / Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ που γίνονταν στη Θεσσαλονίκη ήταν το ¨Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης¨. Αρχικά ονομαζόταν ¨Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού¨ και ξεκίνησε το 1959. Τα τρία πρώτα Φεστιβάλ έγιναν στην Αθήνα. Το 1962 το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. 



Αποτελούσε σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη μας αλλά και όλη τη χώρα. Έγιναν 36 συνεχείς διοργανώσεις μέχρι το 1997 οπότε και σταμάτησε. 


Το 2005 έγινε ανασύσταση του και λειτούργησε ως το 2009 οπότε και σταμάτησε οριστικά.


Ένα άλλο γνωστό και σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός της πόλης μας είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1960 με την ονομασία «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» και από τότε γίνεται κάθε Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Το 1966 μετονομάστηκε σε «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου». Το 1991 μετονομάστηκε «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» γιατί άρχισε να φιλοξενεί και ξένες ταινίες.


Μαρίνα Κρ./ΣΤ1΄

Ένα γεγονός πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Η 1η Διεθνής Έκθεση έγινε το 1926.  Ένα χρόνο πριν ο Νικόλαος Γερμανός (επιστήμονας, συγγραφέας και πολιτικός) είχε την ιδέα να δημιουργηθεί στην πόλη μας μια Διεθνής Έκθεση.




Αλέξανδρος Απ./ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου