Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η έρημος Σαχάρα

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου και βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική. Είναι μια αμμώδης, ακαλλιέργητη και το περισσότερο μέρος της είναι ακατοίκητο, λόγω των ακραίων συνθηκών διαβίωσης και της ξηρασίας. Σε λίγα μέρη κατοικούν οι άνθρωποι. Τα μέρη όπου κατοικούν, λέγονται οάσεις. Οι οάσεις είναι μέρη όπου έχει νερό και βλάστηση.


    Στη Σαχάρα υπάρχουν μερικές βραχώδες εκτάσεις και βραχώδη όρη όπως: Αχαγκάρ ή Χογκάρ (2.918μ.), το Τιμπέστι (3.415μ.) και τα όρη Αϊρ (2.022μ.). Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν μεγάλα και απότομα βάδη, λόγω των δυνατών ανέμων.


     Κάποτε διέσχιζαν την έρημο διάφοροι ποταμοί και δημιούργησαν κάποιες κοιλάδες και μερικές από αυτές υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Επίσης στη Σαχάρα υπάρχουν και κάποιες λίμνες όπως: Η Μελγκίρ, η Μερουάν, Γυάρλα η Σίουα κ.α.
 Ένα από τα πιο γνωστά της φυτά είναι η Χουρμαδιά, η οποία αναπτύσει βαθιές ρίζες που φτάνουν και τα 30 μέτρα. Από αυτό το φυτό παίρνουν τα φύλλα και τους καρπούς του. Τα γέρικα φυτά της Χουρμαδιάς τα κόβουν για να φτιάξουν τα σπίτια τους.


Στη Σαχάρα και γενικά στις ερήμους δεν αναπτύσσονται πολλά ζώα. Τα είδη ζώων που ζουν στη Σαχάρα είναι ερπετά και έντομα, τα οποία κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν τα βράδια για να βρουν τροφή.
    Η θερμοκρασία είναι ακραία. Τα πρωινά φτάνει και τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα βράδια πέφτει υπό τους μηδέν βαθμούς.

Ιωάννα Κ.\ Στ1'

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου