Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οι νικητές παίρνουν μετάλλια (χρυσό, ασημένιο, αργυρό). Αντίθετα στην αρχαία Ελλάδα οι νικητές έπαιρναν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί αγριελιάς που λεγόταν κότινος. Ο κότινος καθιερώθηκε από τον Ίφιτο που υπάκουσε σε ένα χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Το κλαδί το έκοβαν από μια γέρικη αγριελιά που την έλεγαν Καλλιστέφανο. Αυτή βρισκόταν δίπλα στο ναό του Δία στην Ολυμπία. Το κλαδί το έκοβε με χρυσό ψαλίδι ένα νέο παιδί. Το παιδί δεν έπρεπε να είναι ορφανό από μητέρα ή πατέρα.
Τον κότινο οι νικητές δεν τον έπαιρναν αμέσως μετά τον αγώνα, αλλά στο τέλος των αγώνων με τους άλλους νικητές. Στην αρχή του έδιναν ένα κλαδί από φοίνικα και του έβαζαν μια μάλλινη πορφυρή ταινία στο κεφάλι. Χρήματα δεν έπαιρναν οι Ολυμπιονίκες για αυτό οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκαν στους στεφανίτες αγώνες. Υπήρχαν και άλλοι αγώνες στην αρχαία Ελλάδα που οι νικητές έπαιρναν χρήματα και λέγονταν χρηματίτες.
Τους Ολυμπιονίκες τους υποδέχονταν οι πόλεις τους με μεγάλες τιμές. Γκρέμιζαν ένα τμήμα των τειχών της πόλης για να περάσουν οι νικητές. Έγραφαν ποιήματα για αυτούς και έφτιαχναν αγάλματά τους. Επίσης τους έδιναν χρήματα και λάδι (είχε μεγάλη αξία), δωρεάν σίτιση και φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα με νόμο του Σόλωνα, στην Αθήνα στους νικητές έδιναν 500 δραχμές.
Ρωμανός Κ. (Ε1΄)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου