Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πήρε το όνομά του από το ρωμαίο Πλίνιο , λόγω της ικανότητάς του να απομακρύνει τους ψύλλους( pulex - στα λατινικά ), αλλά και τους σκόρους και τα τρωκτικά. Είναι φυτό πολυετές, αυτοφυές και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 50 εκατοστά.Έχει μικρά χνουδωτά φύλλα. Είναι το μικρότερο είδος μέντας Έχει πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα.  Οι Άγγλοι το ονομάζουν Μέντα πιπεράτη.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες μενθόλης από όλα τα είδη μέντας. Τόσο ο Γαληνός όσο και ο Διοσκουρίδης πίστευαν ότι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, γι΄αυτό και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα και του πονόλαιμου. Αν έχουμε βουλωμένη μύτη μπορούμε να αναπνεύσουμε τον ατμό από νερό που βράζει μαζί με φλισκούνι. Ενδείκνυται και για τους καπνιστές καθώς βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Ταιριάζει σε σούπες, σάλτσες και σαλάτες. Αλλά πάντα με μέτρο.
Νίκος Π. ( Στ΄2 )

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

ΛΟΥΙΖΑ

Η λουίζα είναι γνωστή και ως λεμονόχορτο, λόγω της λεμονάτης γεύσης των φύλλων της. Κατάγεται από τη νότιο Αμερική και την έφεραν στην Ευρώπη οι Ισπανοί.  . Είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο. Όμως η λουίζα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά και μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βοηθάει στα νοσήματα του στομαχιού και του πεπτικού συστήματος.   Χρησιμοποιείται για το πλύσιμο και καθάρισμα του προσώπου και σε βοτανοθεραπείες. Το τσάι λουίζας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την αντιμετώπιση του πυρετού. Τα φρέσκα φύλλα της λουίζας αλλά και το αιθέριο έλαιο δίνουν άρωμα στο νερό του μπάνιου και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Αν υπάρχουν πληγές μπορούν να επουλωθούν χησιμοποιώντας το έλαιό της.


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Τα φρέσκα φύλλα της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Δίνουν γεύση σε σάλτσες για λευκά κρέατα ενώ αρωματίζει σαλάτες και γλυκά.
 ΠΡΟΣΟΧΗ
Καλό είναι να αποφεύγουν την λουίζα, άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.
Ελένη Κ. Ναταλία Ρ. ( Στ΄2 )

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Σγουρός - Χειμωνιάτικος - Αγιωρίτικος

Είναι ποώδες φυτό. Λέγεται ότι η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν. Στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος επιστρέφοντας από την εκστρατεία του στην Ινδία.
Το όνομά του σύμφωνα με το θρύλο το πήρε από το Μέγα Κωνσταντίνο και τη μητέρα του την Αγία Ελένη, όπου τον ανακάλυψαν φυτρωμένο δίπλα στον Τίμιο Σταυρό. Συγκεκριμένα οδηγήθηκαν στον Τίμιο Σταυρό εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του βασιλικού, ενώ το όνομα δόθηκε από το " βασιλιάς" εννοώντας φυσικά τον Ιησού Χριστό.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του που διακρίνονται από το μέγεθος των φύλλων του. Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους. Ακόμη χρησιμοποιείται και ως αφέψημα, καρίκευμα ή στην αρωματοποιία.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βοηθά στον πονοκέφαλο, στο στομαχόπονο ενώ διώχνει και τα κουνούπια.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Ταιριάζει πολύ σε κόκκινες σάλτσες και ειδικά σε αυτές που είναι για μακαρονάδα.Η πιο γνωστή είναι η ¨πέστο¨ .  Επίσης δίνει άρωμα και νοστιμιά σε σαλάτες, ψητά, σούπες.
Βασίλης Π. ( Στ΄2 )

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

ΡΙΓΑΝΗ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η ρίγανη είναι από τα σπουδαιότερα αρωματικά φυτά.Αυτοφυές το συναντάς σε όλη σχεδόν την  Ελλάδα σε άγονους και άνυδρους τόπους κυρίως.  Το άρωμά της είναι αναντικατάστατο. Υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα " ορίγανον". Είναι σύνθετη λέξη , όρος και γάνος ( λαμπρός ) που σημαίνει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό!!!
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η καλλιέργειά της εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία. Αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος και πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Στην Αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο χαράς, καθώς στα στεφάνια του γάμου έβαζαν και κλαδιά ρίγανης. Επίσης τη χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική αλλά και ως φάρμακο.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων και εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όταν λοιπόν ριγανίζουμε το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Και βέβαια προσθέτει εξαιρετική νοστιμιά και άρωμα στις σαλάτες ενώ δένει μοναδικά με τη φέτα τυρί.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Παράλληλα η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Μετά από πολλές έρευνες αποδείχθηκε ότι πολλές αρρώστειες δειλιάζουν μπροστά στη ρίγανη, όπως πνευμονία, βήχας, γρίπη, κρυώματα, τροφικές δηλητηριάσεις και πολλά άλλα. Διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Γενικά έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις, ανιοξειδωτικές, επουλωτικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και άλλες πολλές ιδιότητες. Με τη μορφή λαδιού ή έμπλαστρου μπορεί να βοηθήσει στον πονόδοντο, στην αρθροίτιδα, φλεβίτιδια, στα εγκαύματα και στους μώλωπες.
Γιώργος Μ. ( Στ2΄)